Domácí šunka z parní trouby
25.01.2018 | AktuálněDůvodů proč si pořídit parní troubu je mnoho. Od zdravé připravy zeleniny, jednoduchou přípravu knedlíků, či vaření rýže, přes pečení s párou díky které je jídlo chutnější, můžete jej připravovat při nižších teplotách a díky tomu je i úspornější, až po tradiční pečení, či grilování. Parní trouby jsou multifunkční přístroje, které mají velmi široké uplatnění při přípravě rozmanitých pokrmů. POtraviny si zachovávají až o polovinu více nutričních hodnot, vitamínů i minerálních látek. Potravin si díky přípravě v páře uchovají přirozenou šťavnatost, není třeba tolik solit, kořenit a mastit. Parní trouby vřele doporučujeme.
Nyní vám chceme dnes přestavit recept na domácí šunku, kterou jednoduše připravíte v parní troubě.
1 kg libového masa (krůtí, kuřecí, vepřové)
1 lžička medu
100 ml studené vody
20 g soli
50 g uzené tofu (nastrouhat - dodá vynikající uzenou chuť)
dále dle chuti: curry, česnek, mletá paprika
Maso nakrájíme na větší kostky. Do robota vložíme všechny suroviny a necháme min. 10 minut zpracovat.
Následně naplníme do sáčku a dáme do šunkovaru. Necháme odpočívat v lednici 12-24 hodin.
Šunkovar vložíme do parní trouby na program 100% pára na 80°C na 2h 20 min.
Šunkovar můžete samozřejmě vložit i do vodní lázně 80°C a nechat 2 hodiny vařit.
Po ukončení vaření necháme zchladnout a můžeme podávat.
Dobrou chuť.
zpět na předchozí stránku